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ADVISORY OPINION 2023-1

The House Legislative Ethics Committee (HHEC) received a request from a Member for an
advisory opinion regarding whether it is permissibie to use campaign funds for childcare services
while campaigning or in the performance of duties related to the office held, Pursuant to House
Rule 4.16C(5), the Committee renders the following advisory opinion.

Section 8-13-1348 of the South Carolina Code governs the use of campaign funds for
personal expenses. Specifically, § 8-13-1348(A) prohibits candidates and others from using
campaign funds for personal expenses unrelated to a campaign or converting the funds to personal
use. S5.C. Code Ann. § 8-13-1348(A)(2019). However, this prohibition “does not extend to the
incidental personal use of campaign materials or equipment nor to an expenditure used to defray
any ordinary expenses incurred in connection with an individual’s duties as a holder of elective
office.” Id. (Emphasis added). As this Committee has observed, “Campaign funds may be used for
campaign expenditures or expenditures related to the office.” HEC Opinion 2021-5,

Thus, it may be permissible for a Member or a candidate of the House to use his or her
campaign funds to defray the ordinary cost of childcare services provided they are related to the
campaign or ordinary duties of the office held. These childcare services must not be expenses that
would exist irrespective of the Member’s or Candidate’s campaign or their duties as an
officeholder. Further, what is considered a permissible expense for childcare services will be made
by the Commitiee on a case-by-case basis. Finally, if a family member performs the childcare
services, the Member or Candidate must comply with the guidelines espoused in Committee
Advisory Opinion 2018-9.

Adopted February 9, 2023.



